Muistot

Brasiliassa on kuuma

Recorded weather for Porto, Brazil
time range | day of Monday, November 26, 2018
temperature |  (8 to 15) °C (average: 12 °C)
conditions | rain, fog, overcast, cloudy, partly cloudy, few clouds
relative humidity | (57 to 94)% (average: 75%)
wind speed | (0 to 12) m/s (average: 5 m/s)

Brasiliassa on kuuma. On aina ollut. Sana Brasilia tulee sanasta hiillos (brasil), se tulee brasilpuusta, sen voimakkaasta punaisesta pigmentistä. Tällä hetkellä Brasiliassa kuitenkin kiehuu. Kesän tulon ja presidentin vaalien välisessä puristuksessa asiat muuttuivat monessa suhteessa sietämättömiksi. Perheet jakaantuvat ja median ja valeuutisten synnyttämä ja lietsoma viha saa ihmiset omaksumaan rasisitisia kantoja.

Olen katsellut kuinka Brasilia kuumenee, menettää kaikki värinsä ja muuttuu yhä kuumemmaksi ja punaisemmaksi. Vihan ja kuolleiden veren värinen punapuu, punainen palaa metsissämme ja kansallismuseossamme, punaisia ja hurmioituneita kasvoja, väistyviä työläisten punalippuja. Brasilia ei ole koskaan ollut niin punainen kuin vuonna 2018, hikoilemme paineen alla, sillä emme tiedä mitä tapahtuu. Tulen aina muistamaan tämän hetken punaisen ja vihreän vastakkainasettelusta, epävarmuuden hetkenä, hetkestä jolloin ei tehdä suunnitelmia seuraavalle vuodelle. Bolsonaron valinta on vienyt meiltä niin paljon, ja jokainen hänen järjetön päätöksensä tuntuu askeleelta taaksepäin. Hän ei ole minun presidenttini. 

Porto Allegre, 26.11.2018

Amanda Texeira on kuvataiteilija, joka on kotoisin Porto Allegresta, Brasiliasta. Tutustuin häneen marraskuussa 2017 Art Iceland -residenssissä Islannin Länsivuonoilla, Ísafjörðurissa. Asuimme lähes kuukauden ajan samassa talossa, laitoimme toisillemme ruokaa, teimme kävelyitä ja kiipesimme vuonojen rinteille poimimaan mustikoita. Keskustelimme myös siitä, että haluaisin jatkaa Joulukuun keräämistä ja muuttaa sen jatkuvasti päivittyväksi teokseksi. Amanda kannusti minua. Olikin luontevaa pyytää häntä olemaan ensimmäinen uusista Joulukuun kirjoittajista.