Taustaa

Lokakuussa 2012 osallistuin Ars Poetica-festivaaliin Bratislavassa. Oli poikkeuksellisen lämmin ilma, melkein kuin kesä. Rupesin mielijohteesta kyselemään uusilta tuttavuuksiltani huomaavatko he ilmastonmuutoksen vaikutuksia omassa elämässään. Vastaukset olivat niin mieleenpainuvia, että aloin kehitellä ideaa kirjasta, joka koostuisi ainoastaan eri puolilta maailmaa kotoisin olevien ihmisten sään muutosta koskevista kuvauksista. 

Toteutin tämän kirjaidean jo muutaman kuukauden kuluttua. Tästä Joulukuu-teoksesta tuli 12-osaisen runoilijan toimeentuloa pöyhivän 12-projektini toiseksi viimeinen osa. Joulukuu koostui siis eri puolilta maailmaa kotoisin olevien ihmisten vastauksista seuraavaan kysymykseen: 

Miten säät / ilmasto on muuttunut maassasi / paikassa, josta asut?
Miten koet, että ilmastonmuutos näkyy kotipaikassasi?

Vuoden 2012 jälkeen olen tullut sellaiseen tulokseen, että Joulukuun konsepti on luonteeltaan sellainen, että sen “kuuluisi” muuttua pysyväksi, jatkuvasti päivittyväksi teokseksi. Ilmastomuutos muuttuu koko ajan akuutimmaksi ongelmaksi. Elämme koko ajan “globaalimmassa” ja kansainvälisemmässä maailmassa. Myös oma elämäni ja ystäväpiirini on muuttunut vuoden 2012 jälkeen aiempaa paljon kansainvälisemmäksi samoin kuin maailmani on muuttunut maailmanlaajuisemmaksi.

Ajatus kasvavasta Joulukuusta on hyvin yksinkertainen: Aina kun tutustun uuteen, muualta päin maailmaa kotoisin olevaan ihmiseen pyydän häntä vastaamaan kysymykseen sään muuttumisesta siellä mistä hän kotoisin. Julkaisen tekstin sekä sillä kielellä, jolla se on kirjoitettu että suomeksi käännettynä Joulukuulle varatulla nettisivuilla. Joulukuu-kirjasta otetaan myös vanhan painoksen loppuessa uusia päivitettyjä / kasvatettuja painoksia. Kirja on alun perinkin tarvepainettu, mikä mahdollistaa painoksen jatkuvan päivittämisen.

Ajatuksena on että näin Joulukuusta syntyy yhä kasvava moniääninen huolen monumentti.  Samaan aikaan se muodostaa myös kuvan globalisoituvasta ja kansainvälistyvästä maailmasta yhden ihmisen sosiaalisten verkostojen kautta kuvattuna. Teokseen kasvaa myös hyvin henkilökohtainen taso, siitä tulee eräänlainen epäsuora matkapäiväkirja.

Alkuperäiseen Joulukuuhun voi tutustua tai sen voi tilata Poesian sivuilta

LISÄTIETOA 12-HANKKEESTA:
12-blogissa
Poesian sivuilla
Joulukuu-pdf